Bedrijven - oud - InTune Skip to content

Fitte organisaties

GOEDE SLAAP VOOR EEN GOED BEDRIJFSRESULTAAT

Dat goede slaap een onderdeel is van een gezonde leefstijl, is bij de meeste mensen bekend. Maar is goede slaap ook belangrijk voor een gezonde bedrijfsvoering? Ja! Wij leggen hieronder uit waarom.

Wil je weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact met ons op, dan denken we met je mee.
uitgeruste werknemers zijn veerkrachtiger

Duurzame inzetbaarheid

Iedereen weet uit eigen ervaring: na een slechte nacht, ben je minder weerbaar en sneller uit balans. Het is dan ook voor veel mensen niet verrassend dat medewerkers beter functioneren en minder snel uitvallen als ze goed uitgerust aan hun werkdag kunnen beginnen. Slaap is een essentiële basisbehoefte die zorgt voor groei, herstel en energie. 

Door te zorgen voor een goed slaap- en waakpatroon voorkom je uitval door vermoeidheid of zelfs burn-out.

Uitgeruste werknemers presteren beter

Productiviteit

Is goed slapen dan alleen een kwestie van ‘risicobeheersing’? Zeker niet. Een goede slaap helpt ook om bij je werknemers de productiviteit te verhogen. Een uitgeslapen kenniswerker is meer energiek, komt met betere ideeën, en werkt beter samen. Het is in verschillende studies aangetoond dat een uur minder slaap hetzelfde effect heeft op de alertheid en concentratie als één glas alcohol. Dit geeft de term ‘slaapdronken’ meteen weer een andere lading.  

Bovendien is een betere slaap ook van invloed op de sfeer op de werkvloer. Iemand die uitgerust is, heeft meer geduld, kan beter tegen kritiek, kan daarmee beter samenwerken en heeft meer plezier in zijn of haar werk!

Goede kennis over slaap vermindert impact van wisseldiensten

Wisseldiensten

Wanneer je als bedrijf of organisatie ook gebruik maakt van wisseldiensten, is slaap een extra belangrijk onderwerp. Wisseldiensten zijn vaak noodzakelijk en kunnen een prima onderdeel vormen van de arbeidsweek. Wel is het goed om werknemers te voorzien van handvatten om de impact van Shift Work op hun natuurlijke ritme (en daarmee hun gezondheid) te minimaliseren. Dit heeft een positieve invloed op het risico op verzuim en draagt bij aan een gezonde bedrijfsvoering. En wordt – is onze ervaring – door het personeel zeer gewaardeerd.

Meer informatie over Shift Work is hier te vinden.

Betere slaap voor je werknemers

Wat zijn de mogelijkheden?

Wat kun je als werkgever doen om betere slaap bij het personeel te ondersteunen? Wij bieden verschillende mogelijkheden. 

Lezing of webinar
Vaak is een bewustwordingsmoment al goed om mensen meer actief bezig te laten zijn met slaap. In een korte presentatie kunnen we direct een aantal nuttige aandachtspunten delen waarmee medewerkers aan de slag kunnen. 

Workshop (incompany)
Voor werkgevers die hun werknemers meer willen bieden: speciale ondersteuning voor werknemers die actief met slaap als onderwerp aan de slag willen gaan, of speciale training voor teams die vanwege wisseldiensten extra ondersteuning op het gebied van slaap en bioritmes goed kunnen gebruiken, is een incompany workshop zeer geschikt. 

Afhankelijk van de situatie kan specifiek worden ingezoomd op uitdagingen die spelen, zoals wisselende diensten of incidenteel overwerk. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan zakelijke dienstverlening zoals de advocatuur, consulting en financiële dienstverlening. 

Meer informatie vind je hier.

Persoonlijk behandelprogramma
Voor die werknemers die te maken hebben met een verstoorde slaap is een meer uitgebreid programma geschikt om de slaapproblemen weg te nemen. Dit programma (ClockWise) is gebaseerd op Cognitieve Gedragstherapie bij Insomnie (CGT-i), een bewezen methode voor de behandeling van slaapproblemen. Als de slaapproblemen plaatsvinden in de context van onregelmatige diensten, dan is het programma De NachtWacht het meest geschikt.

Wil je meer weten?
Neem gerust contact met ons op

Ook beter slapen?